Kuchnia Roztocza

Kuchnia Roztocza to kuchnia chłopska oparta na potrawach z mąki oraz kaszy gryczanej. Jedną z najbardziej rozpoznawal nych potraw z regionu i jego okolic jest piróg biłgorajski. Mniej znaną ale na pewno popularniejszą przekąską wśród mieszkańców Roztocza są pieczone pierożki z różnym nadzieniem. W środku najczęściej są z farszem gryczano-twarogowym ale nie mniej lubiane są z kapustą z grzybami czy z soczewicą. Wśród wielu ich rodzajów na uwagę zasługują te z dodatkiem zioła miłości -lubczyku z Lubyczy Królewskiej. Znakomitą jakością charakteryzują się także roztoczańskie wędliny -polecamy wyroby masarni z Kunek, Narola, Hedwiżyna i Tomaszowa Lubelskiego. Region słynie także z pieczywa, godne polecenia są tradycyjne chleby na naturalnym zakwasie z Guciowa oraz powszechne cebularze. W Horyńcu-Zdroju produkowana jest woda mineralna „Horynianka”, w Narolu „Galicya” a w Zwierzyńcu „Roztoczanka”. Obfitość owoców leśnych i tych z sadu sprawiła, że na Roztoczu możemy spróbować wielu oryginalnych napitków. Aromatyczna sosnówka to nalewka na młodych pędach sosny. Wielokrotnie nagradzana w konkursach zawiera w sobie esencję sosnowego boru, słodycz miodu i ożywcze pobudze nie wprost z natury. Wśród wielu oryginalnych owocowych nalewek na uwagę zasługują te z Narola: dereniówki, trześniówki, wiśniówki i wiele innych. Kto zechce spróbować tych baśniowych elementów powinien przybyć na jeden z wielu regionalnych jarmarków lub spytać się o nie gospodarza u którego nocuje. Słońce i roztoczańskie wzgórza sprzyjają także powstawaniu winnic m. in: w okolicach Lipowca. Wino z Roztocza staje się kolejną kulinarną atrakcją regionu. Zwierzyniec noclegi zaprasza.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zwierzyniec i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.