Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Burmistrz Miasta Mrągowo noclegi zapraszają miłośników smacznej, tradycyjnej kuchni na Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego, Koziego, który odbędzie się na Placu Unii Europejskiej w Mrągowie. Początek imprezy w sobotę, 12 lipca o godz.11.00.
Sztukę kulinarną zaprezentują zawodowcy i amatorzy, których potrawy, w tym roku przygotowywane z polędwiczki wieprzowej i wołowej, zostaną ocenione przez jury pod przewodnictwem Grzegorza Russaka.
Natomiast zgromadzona publiczność będzie miała okazję ocenić najlepsze gulasze wieprzowo-wołowe przygotowane przez kucharzy z lokalnych restauracji i hoteli m.in. Przecinka oraz Gościnca Molo.
Atrakcją festiwalu będzie pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i jej degustacja, podczas której mieszkańcy Mrągowa i turyści będą mieli okazję poznać walory kulinarne tego rodzaju mięsa.